Известие

Collapse
No announcement yet.

Акумулатор

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

Колкото и да се говори за ефективността на LED осветлението, е добре да уточним това, че към днешна дата най-качествените LED ове имат ефективност под 50% . А това означава, че в най-добрия случай 50% от вкарваната енергия се губи като топлина.

За сведение ефективността на халогенните крушки е около 15 %

Накратко - няма по-ефективно от LED осветлението, но има още много да се желае.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

Има една голяма въпросителна обаче!
      Ако говорим за лед фарове, тогава нещата добиват различен смисъл. Едни фарове на Ауди А6 примерно струват около 10 000лв/бр, светят верно да си е..е майката ама 10хил леа са си 10хл леа. Това за цената е инфо от собственика, който го чукнали и го сменил по каско. Колко е надута цената, нямам идея. Та така скъпи колеги, истинските неща явно струват пари, всичко останало е компромис. Една лед крушка бодната в халогенен фар няма как да надживее и надсвети лед фар проектиран и направен озцяло инженерно около самата технология. Съгласен съм че лед технологията е така нареченото бъдеще, но има много време докато стане това което трябва да бъде, както и достъпно за обикноенния потребител. Няма да учудя ако се почне с инфрачервени диоди да се работи и очила за тях със софтуер срещу заслепяване.

Пс От избор на акумулатор та накъде отиде темата...
      Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
      Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
      Горе главата, нищо че е празна...

Comment

Хе-хе, оляли са се тея алчни немци като са ги мислили тея цени....
        20к лева за два фара... Значи двигателя трябва да струва поне 80к, а останалите 90% от колата явно излизат безплатни?
        156 2.0TS

Comment

Било е време в което и климатиците са били скъпо удоволствие, ама.....

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от BO Покажи съобщение
            А бе не става да се замени ей тайа, защото системата е "умна" и си следи и електрониката за правилно функциониране.
            Ето и нагледно вариациите на заряд при моя автомобил с такава система. Само схема, че описанието е по-дълго и няма смисъл да изпадаме в допълнителни полемики:

Ти ми счупи главата,от къде ги извади тия графики

Първоначално публикувано от sasho_n2 Покажи съобщение

-Exide Prmium 77 Аh
            - Bosh Silver S5 77Ah
            - Varta Silver 77Ah
            - Brga Power 77Ah
            както и препоръчаните от колегата:
            - Tudor 77Ah
            - Mutlu 77Ah

А въобще 77 Ah акумулатор дали ще влезне при 1.9 двигателите?
            влизат
            ексайда и мутлуто бих ги купил
            също и такъв

https://maxcar.bg/1939-thickbox_defa...5ah-660a-r.jpg
            Last edited by 546; d.m.y г., 12:12.

Comment

Да споделя. Уикенда свалих стария Шнайдер ( както ме посъветваха по-назад в темата), махнах горната лепенка, под която имаше декоративен капак и под него тапи над клетките. Махнах тапичките с отверка, долях дест. вода във всяка клетка ( нямаше такава, която да е останала на сухо), след което странно, но индикатора на акумулатора, стана черен от зелен. Заредих го, остана си същия цвят индикатора. Сутринта замерих акумулатора, преди да запаля - показанията му са 12.66V, индикатора пак е черен.
              Alfa Romeo 159 1.9 JTDm, SW, Lancia Delta II 1,6
              ".... 150 На превала Ляв 5 и веднага Десен 5! спирай, че си ебало майката за Ляв 2 на скок !!!ХОРАТА... "

Comment

Ти психически се подготви за нов акумулатор.
                Другото което можеш да направиш е да премериш стойностите на алектролита. Това е нещо което отдавна не се прави, защото почти не останаха обслужваеми акумулатори. Та така, мериш, ако трябва изхвърляш киселината и слагаш нова. Доколкото помня имаше 2 скали за показанията, лятна и зимна. Едно време имаше и хапчета, сещам се баща ми купуваше такива. Непомня стойностите, но чичо гугъл помни всичко, въпрос на време и желание да се сдобиеш със знания по темата и да действаш. Сещаш се че по този начин вероятно ще удължиш малко времето на акумулатора, но пак няма да е като новия. Има също тестери (мотроник мисля че се казваха), които могат да тестват състоянието и да покажат колко процента от него е останало живо. Айде със здраве и пиши после какво е станало.
                Alfa Romeo 159SW 2.4JTDm/20V 200* коня + 1 магаре зад волана.
                Ако искаш да си бърз-тръгни сам, ако искаш да стигнеш далеч-тръгни с приятели!!!
                Горе главата, нищо че е празна...

Comment

Първоначално публикувано от sasho_n2 Покажи съобщение
                  Да споделя. Уикенда свалих стария Шнайдер ( както ме посъветваха по-назад в темата), махнах горната лепенка, под която имаше декоративен капак и под него тапи над клетките. Махнах тапичките с отверка, долях дест. вода във всяка клетка ( нямаше такава, която да е останала на сухо), след което странно, но индикатора на акумулатора, стана черен от зелен. Заредих го, остана си същия цвят индикатора. Сутринта замерих акумулатора, преди да запаля - показанията му са 12.66V, индикатора пак е черен.
                  Е 12.66 не е чак като да го сменяш,покарай няколко дни и пак я замери сутринта.Ако си стои така ще те избута зимата според мен.

Що не се отбиеш в някой магазин за акумулатори които разполагат с уредче като това от клипа https://www.youtube.com/watch?v=J_QtAanfWoc
                  или подобно да го замерят, не струва нищо обикновенно,а ще имаш далеч по-точна представа за състоянието от "топчето" и мултицета.
                  SOC- колко е зареден в %
                  SOH- колко е останало от това което е бил в %
                  CCA- колко ампера пусков ток са останали в А
                  Last edited by 546; d.m.y г., 16:31.

Comment

Сутринта замерих акумулатора, преди да запаля - показанията му са 12.66V, индикатора пак е черен.

По принцип да знаеш, че се пълни на пролет- защото лятото се изпарява.Зимата трудно ще се стигне до изпарения/разлагане на елктролита на водород и кислород докато е на колата.

И ако започне да пада и да не пали на всеки 2-3 седмици да знаеш, че е сдал багажа и си е за смяна.Няма спасение за такъв акумулатор.

Като купиш нов го зареждаш преди да го сложиш, зимата му биеш 2-3 заряда профилактично през месец , а от април до началото на октомври можеш да не го зареждаш нито веднъж, ако да кажем си го зареждал февруари или март.

Носят се легнеди за акумулатори "изкраващи" по 8-10 год., та дори и 12 години, но тези акумулатори или са на коли с малка консумация на ток, или са зареждани редовно.

А както знаем, някога акумулаторите не само се зареждаха редовно, ами си ги носехме и у дома да спят на топло...
                    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

Благодаря на всички за съветите. За сега карам с настоящия, като сдаде багажа, директно съм харесал някои от maxcar и нов. Аз лично повече от 5 години с един акумулатор не съм изкарвал.
                      Alfa Romeo 159 1.9 JTDm, SW, Lancia Delta II 1,6
                      ".... 150 На превала Ляв 5 и веднага Десен 5! спирай, че си ебало майката за Ляв 2 на скок !!!ХОРАТА... "

Comment

Пристигна ми Мутлу-то 90ah SAE900/EN850A.

Имам въпрос към имащите понятие - има ли проблем да си го дозареждя с ЛИДЛското зарядно на режим мотор =14.4 волта, защото на другите режими на автомобил си качва сравнително бързо до 14.4/14.7 и преминава в "плаващ " режим на захранване???

–--------------—---_

Акумулаторът пасва на 100% на 2.4 ката и в действителност мястото е за акумулатор с дължина 315мм и височина 190мм, такъв е и оригиналния.
                        Last edited by alfa racer GTA; d.m.y г., 11:18.
                        Alfa Romeo 159 2.4 JTDm -200 алфистки коня+ 30/40/ до 50 тунинговани коня

Comment

Зареждай си го, като автомобилен. Сега качва бързо напрежение, защото е нов и очевидно - зареден. Това не трябва да те притеснява.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

Аз вече да бях монтирал чисто новия акумулатор и да бях заминал.
                            Вие си го зареждайте в режим мотор с лидълското зарядно.
                            1996 164 Super T.S | 2003 166 20V Sportronic Distinctive + Haes & Webasto | 02/2006 159 SW JTDм 150 CAVALLI HIGH DPFon

Comment

Ебаси акумулатора, цяла сага, не знаех, че да имаш акумулатор е такава голяма ценност и е свързано с толкова притеснения , смених акумулатор на 7 години без да се грижа особено за него, сега имам повече от един на 6 години работещи идеално, без да се грижа особено за тях. Зареждане от време на време, миене от време на време, откачане на минуса, ако не карам известно време- това е, и мазане на клемите, много важно, не забравяйте
                              Last edited by lordliness; d.m.y г., 12:47.
                              Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Баси, наистина. Аз пък въобще не се грижа за тях. Те са си на колата и тя си се грижи за тях. Това ѝ е работата в крайна сметка. Аз съм прост потребител. Ще му бая на него като за малко дете, хайде няма нужда. Да мре там когато реши. А обикновено си изкарват дооста време преди да умрат. Ако не умре от раз от прекъснала клетка, което както и да му баеш не може да го спасиш по никакъв начин, то доволно си карат по 5-6-7+ години. На БМВ-то ми оригиналния акумулатор на 10-тата година го смених, като за последните 5 аз съм му бил собственика и естествено нито един път не съм бдял над него. И си изкара 10 години. Е колко толкова да се грижа за тъпия акумулатор и да очаквам, че по 15 години ли ще живеят?
                                A20DTH ЖТД ама не баш
                                1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                                Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Working...
                                X